Upoznajte Apatin

Apatin je mesto koje pleni svojom lepotom i veliki deo svoje raskošne lepote (nismo subjektivni, smeh) duguje svom geografskom položaju i lokaciji na obali Dunava i rezervatu prirode “Gornje podunavlje“. Nazivaju ga još i Amazon of Europe zbog šuma kojima je okružen i mnoštva biljnog i životinjskog sveta. Sve ovo zapravo ukazuje na brojne rekreativne i turističke kapacitete našeg malog mesta.


Apatin je poznat po pivarskoj industriji (nadaleko poznata Apatinska pivara i njeno pivo Jelen), nekada jako industrijsko naselje koje je u svom Brodogradilištu proizvodilo velike preko okeanske brodove. Imao je Apatin celu industrijsku zonu,no posledice 90ih su dovele do gašenja tih fabrika. Kao i u drugim manjim mestima zastupljena je ta migracija u velike gradske centre pre svega Novi Sad i Beograd i nekako je turistički aspekt grada ušao u prvi plan. A naš cilj je da podstaknemo mlade da spoznaju mogućnosti koje im omogućuju život u Apatinu i rad na daljinu za klijente širom sveta.

WordPress sa svim onim što dolazi uz njega i posle njega je odličan način da živite lokalno, a radite globalno, što je i geslo poznate konferencije u Vršcu nadaleko poznate kao WWVršac. Sam grad Vršac je takođe veoma snažno WordPress uporište 🙂 čije perjanice Aleksandar Pasku i Živa Milošević mnogo pomažu svom gradu, tim primerom i parelelom i mi se trudimo da pomognemo Apatinu u razvoju boljih mogućnosti i perspektiva za mlade, jer mladi su najveća vrednost i sila koja pokreće stvari.

Naša ideja je da organizovanjem Meetupa i sada i WordCamp-a zapravo ukažemo na mogućnosti i pre svega prednosti ostanka i života i rada u sredini kao Apatin. Digitalni nomadi iz celo sveta zapravo gravitiraju i zadržavaju se u sredinama koje imaju snažne turističke potencijale kao Apatin. Kada dođete u Apatin možete da šetate i to će biti nezaboravno, ali i da vozite bicikl, kajak, da plivate i leti i zimi. Jer pored Dunava imamo i Banju Junaković na svega 3km od grada.

Možete da se o mnogim stvarima dodatno informišete i na veb sajtu Turističke organizavije Apatina.

Galerija fotografija i panorame Apatina

Veliko hvala Apa Sky (Nenadu Đorđeviću) na ovim divnim fotografijama našeg grada 🙂

Linkovi: Facebook i Instagram.