Kodeks ponašanja

1. Svrha

WordCamp Apatin veruje da naša zajednica zaista treba da bude otvorena za sve. Kao takva, posvećena je pružanju prijateljskog, sigurnog i prijatnog okruženja za sve, bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju, invaliditet, etničku pripadnost, religiju, preferirani operativni sistem, programski jezik ili tekst editor.

Ovaj kodeks ponašanja objašnjava očekivanja od svakog člana zajednice, kao i posledice za neprihvatljivo ponašanje.

Pozivamo sve sponzore, volontere, predavače, posetioce i ostale učesnike da pomognu u ostvarivanju sigurnog i pozitivnog iskustva zajednice za sve.

2. Državljanstvo otvorenog koda

Dopunski cilj ovog kodeksa ponašanja je širenje državljanstva otvorenog koda podsticanjem učesnika da prepoznaju i ojačaju odnose između onoga što radimo i zajednice uopšte.

U korist ovog cilja, organizatori WordCamp Apatin preuzimaju naimenovanje za primerne građane.

Ukoliko vidite da se neko dodatno trudi da učini našu zajednicu otvorenom, prijateljskom i ohrabruje sve učesnike da doprinesu u najvećoj meri, želimo da nas obavestite. Možete nominovati nekoga putem razgovora sa organizatorom događaja ili putem interneta.

3. Očekivano ponašanje

  • Budite pažljivi, poštujte druge i sarađujte.
  • Uzdržite se od ponižavajućeg, diskriminatornog ili takvog ponašanja i govora koji uznemiravaju druge ljude.
  • Budite svesni svog okruženja i vaših kolega učesnika.
  • Upozorite organizatore zajednice ako primetite opasnu situaciju ili da je neko u nevolji.
  • Učestvujte na autentičan i aktivan način. Time pomažete u kreiranju WordCamp Apatina i činite ga sopstvenim.

4. Neprihvatljivo ponašanje

Neprihvatljivo ponašanje uključuje: zastrašivanje, uznemiravanje, zloupotrebu, diskriminaciju ili ponižavanje od strane bilo kog člana grupe korisnika WordPress Srbija i povezanih događaja. Sve lokacije koje WordCamp Apatin koristi se mogu javno koristiti; molimo vas da poštujete sve pokrovitelje ovih lokacija.

Uznemiravanje uključuje: uvredljive verbalne komentare u vezi sa polom, seksualnom orijentacijom, rasom, religijom, invaliditetom; neadekvatna upotreba golotinje i/ili seksualnih slika na javnim mestima (uključujući slajdove prezentacije); namerno zastrašivanje, progonjenje ili praćenje; uznemiravanje putem fotografisanja ili snimanja; uporno prekidanje predavanja, prezentacija ili drugih događaja; neodgovarajući fizički kontakt i nepoželjna seksualna pažnja.

5. Posledice neprihvatljivog ponašanja

Neprihvatljivo ponašanje se neće tolerisati, bilo da dolazi od strane učesnika, organizatora, osoblja lokacije, sponzora ili drugih pokrovitelja lokacija WordCamp Apatin.

Od počinioca se očekuje da će prestati sa neprihvatljivim ponašanjem čim se to od njega zatraži.

Ukoliko učesnik upražnjava neprihvatljivo ponašanje, organizatori zajednice mogu preduzeti sve mere koje smatraju odgovarajućim, što podrazumeva i isključenje iz zajednice bez upozorenja ili mogućnosti povratka.

6. Šta raditi ako ste svedok ili žrtva neprihvatljivog ponašanja

Ako ste žrtva neprihvatljivog ponašanja, primetite da je to neko drugi ili imate bilo kakvu sličnu nedoumicu, molimo vas da obavestite organizatore događaja što je pre moguće ili da popunite izveštaj o incidentu ako se isti dogodio na internetu.

Tim WordCamp Apatina je na raspolaganju da pomogne učesnicima u komunikaciji sa obezbeđenjem lokacije ili sprovođenjem zakona na lokalnom nivou, pružanjem pratnje ili iniciranjem pomoći onima koji su bili žrtve neprihvatljivog ponašanja, kako bi se osećali sigurno u toku konferencije. Volonteri će nositi prepoznatljive majice. Bilo koji volonter može da vas poveže sa organizatorom konferencije. Takođe, možete doći do štanda za registraciju i tražiti organizatore.

7. Primenljivost kodeksa

Očekujemo da svi članovi zajednice, sponzori, volonteri, govornici, prisutni i drugi gosti poštuju ovaj kodeks ponašanja na svim mestima i sličnim društvenim događajima.

Društveni i dodatni događaji imaju za cilj da obezbede umrežavanje i dodatne obrazovne prilike, kao i priliku da se opustite nakon WordCampa. Takođe bi trebalo da budu mesta gde se učesnici mogu osećati bezbedno i bezbedno.

Želimo da uživate na ovim događajima i želimo da to radite bezbedno. Ako primetite kršenje Kodeksa ponašanja, vidite kršenje, zabrinuti ste za dobrobit, bezbednost ili ponašanje drugog učesnika ili imate opšte pitanje (shvatamo da kršenja nisu uvek očigledna!), odmah nas kontaktirajte tako što ćete obavestiti nekog drugog učesnika ili organizatora WordCampa ili slanjem e-pošte na report@wordcamp.org.

Za lične događaje, ako vam je potrebna pomoć ili niste u mogućnosti da se udobno ili bezbedno udaljite iz situacije u kojoj ne želite da budete, organizatori će dati prioritet da vam pomognu odmah i diskretno. Neki primeri su: ne osećam se dobro; vaši prevozni aranžmani propadaju; ako ste u alkoholisanom stanju, sami ste ili sa nekim kome nemate poverenja, doživeli ste ili bili svedok kršenja Kodeksa ponašanja. Zamolite bilo kog obližnjeg volontera ili organizatora događaja da vam pomogne.

8. Kontakt informacije

Za dodatne informacije možete kontaktirati organizatore na štandu za registraciju ili putem kontakt stranice.

9. Licenca i ovlašćenje

Ovaj kodeks ponašanja je obilato pozajmljen iz izvanrednog dokumenta Most otvorenog koda, sa dodatim specifičnim informacija koje se tiču ove konferencije. Original je dostupan na http://opensourcebridge.org/about/code-of-conduct/ i objavljuje se pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike.