Categories
Novosti

Šta je contributor day?

Contributor Day je prilika za posetioce WordCampa da doprinesu razvoju WordPressa na razne načine, kao što su pisanje koda, testiranje, rešavanje bagova, rad na dokumentaciji, prevod itd…..

Kako je WordPress projekat otvorenog koda. (Open source) to znači da je svako može da konsultuje kod, menja ga i distribuira. To je njegova veličina i lepota, jer postoji zahvaljujući doprinosu hiljada ljudi širom sveta. A u ovom trenutku WordPress pokreće 43%. veba i to je neverovatan podatak.

Obično se tokom Contributor Day-a učesnici organiziraju u manje grupe koje se bave određenim aspektima WordPressa. Grupa može biti fokusirana na programiranje, pisanje dokumentacije, testiranje, prevod ili nešto drugo. Članovi grupe rade zajedno, deleći znanje i iskustvo, a cilj je poboljšati WordPress zajednicu i doprineti njegovom razvoju.


Ko može da doprinese? Apsolutno svi !

Zajednica ljubitelja, entuzijasta WordPressa je glavna adresa doprinosa WordPressu, kako kroz Facebook grupe (WordPress Srbija grupa), ali i zvanični WP slack kanal gde su svi okupljeni entuzijasti iz celog sveta, predlažemo da se uključite. Iskustvo takve zajednice je neprocenjivo.

Svi možemo da doprinesemo, evo nekoliko primera:

Programeri: kreiranje zakrpa (rešavanje bagova) i poboljšanja jezgra WordPressa, tema, dodataka. Ponudite svoje znanje zajednici i promovišete i upotrebite svoju stručnost! Početnici su takođe dobrodošli, uvek postoji način da doprinesete!

Dizajneri i grafički dizajneri: kreiranje i pregled tema, poboljšanja podrazumevanih tema ili administracije WordPressa…Vaše mišljenje je od velikog značaja.

Stručnjaci: prevođenje, referenciranje (SEO), pristupačnost, performanse, bezbednost… bilo za jezgro WordPressa ili za veb lokacije WordPress.org mreže sajtova, projektu su potrebne ove stručnosti!

Urednici: ako uređujete neki dodatak ili temu, zajedno radite na bezbednosti, pristupačnosti, ergonomiji ili uopšteno govoreći, svi predmeti mogu biti predmet zajedničkog rada.

Korisnici: da li pišete sadržaj koristeći WordPress, administrirate jedan ili više sajtova? Svako ko koristi WordPress je dobrodošao da ponudi povratne informacije i ideje za poboljšanja! Zajedno ćemo naći način da konkretizujemo vaše ideje i predloge.


Kako da se priključite?

Pa vrlo jednostavno. Kupovinom karte dobijate tu mogućnost i Contributor day će se desiti drugog dana WordCampa 28. maja na lokaciji komleksa izletišta Liberland kao i svi ostali sadržaji kampa.

Potrebno je da ponesete računar, dobro raspoloženje, a dobićete lepo i korisno druženje i benefite da se upoznate kako funckioniše doprinošenje kao jedan od navažnijih segmenata WordPress zajednice.

Potrebni su vam nalozi na WordPress Orgu, kao i Slack nalog i da pristupite nekom od timova kao što je forum, prevod tema i plagina, dokumentacija, community….

Sami birate gde ćete se priključiti, uskoro ćemo objaviti koje opcije će biti aktuelne na apatinskom WordCampu.


Contributor day u nekoliko fotografija sa Wordcampova u Beogradu i Nišu